Неділя, 12.05.2024, 20.41.35

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2013 » Липень » 26 » Туристичними стежками
Туристичними стежками
14.13.07
Нинішнього літа відбувся піший туристичний похід учнів Берездівської районної дитячо-юнацької спортивної школи. Організували його директор ДЮСШ Василь Миколайович Задворний, керівник туристичного гуртка Берездівського нвк Сергій Віталійович Новіцький, вчитель фізкультури Василь Володимирович Савченко та працівник НВК Юрій Анатолійович Корсун.

Похід відбувся за маршрутом Берездів - Манятин - Яблунівка - Рилівка (Шепетівський район) - Синігів (Шепетівський район) - Гута - Хоровець - Пашуки - Бачманівка - Жуків - Ногачівка - Сьомаки. Він мав пройти за складних рельєфних перешкод та несприятливих погодніх умов, отож згодилися взяти участь в поході найсміливіші, найвитриваліші та найкмітливіші. Це - учні 8-10 класів Берездівського навчально-виховного комплексу Олександр Опанасюк, Віталій Пилипчук, Олександр Степанюк, Андрій Левчук, Богдан Дідушок, Ігор Панасюк, Максим Самковський, Ігор Михайлюк та Віталій Либик. 

Особливу подяку хочемо висловити спонсору нашої мандрівки - голові СФГ "Манятин" С. С. Конончуку, який забезпечив нас м'ясною продукцією, а також дозволив ловити рибу у водоймах цього господарства, що дало можливість протягом всієї подорожі ласувати смачними шашликами, наваристим борщем та запашною юшкою з риби.

першу стоянку туристів було зроблено якраз за селом Манятин, біля водойми. Цю місцину місцеві називають "Попове". Туристи тут купалися, ловили рибу, смажили шашлики, під ранок поласували гарячою рибною юшкою.

Яблунівка зустріла мандрівників чудовими краєвидами, прекрасною погодою та привітними людьми. Власник кафе "Яблунька" пригостив солодкою і мінеральною водою (за рахунок закладу) і повідав історію села. Ночували ми біля ставків за селом, милувались унікальною природою, а на ранок знову була свіжа рибна юшка й чергова мандрівка - через ліс до сіл Шепетівщини.

Ліс нам подарував тут запашну суницю, якої було в необмеженій кількості. На жаль, ландшафтні та погодні умови не дали змоги заночувати в районі села Рилівка, тому керівництво туристичного походу вирішило йти до Хоровця, щоб там розбити наметове містечко й перечекати негоду на території Хоровецького нвк (як показали подальші події, це було правильне рішення). 

Це був найважчий і найтриваліший перехід. ліс у районі села Синігів зустрів нас калюжами та зграями комарів. Але всі туристи вперто йшли вперед, адже наближалась негода. Лямки рюкзаків немилосердно врізалися в плечі, з кожним пройденим кілометром грами багажу стали здаватись кілограмами... Нарешті в Гуті нас чекав невеличкий перепочинок - і знову вперед. І ось нарешті Хоровець! Незважаючи на те, що прийшли ми в село занадто пізно, нас привітно зустріли директор місцевого НВК Михайло Анатолійович Нечай та його працівники. На території навчального закладу ми швидко поставили наметове містечко, вирішили питання з дровами для багаття та харчуванням. Наступного дня туристи відпочивали після тяжкого переходу, відновлювали сили для продовження мандрівки.

І треба ж таке! Після полудня раптово розігралася негода. Небо розкололося навпіл, і  потоки води полилися на землю.Гуркіт грому практично не замовкав. Кріплення наметів не витримувало такого шаленого потоку водяної стихії. Керівниками туристичної групи була зроблена перекличка по наметах. Паніки не було. Всі ми мужньо боролися зі стихією. Незважаючи на негоду, директор НВК особисто приїхав до нас і відкрив спортзал, адже зволікати було ніколи, намети заливало водою. Речі було перенесено в спортзал і там вже організовано нічліг. Дирекція закладу зробила все можливе для ліквідації наслідків стихії, а ще - організувала смачну вечерю, під навісом було запалено багаття, де смажилася шашлики.

Раннє сонечко допомогло просушити намети, які намокли. попрощавшись з привітними й гостинними господарями, ми знову вирушили в дорогу. Та за селом Пашуки негода знову затримала нас на тривалий час. Та як тільки все вщухло, ми продовжили рух через Бачманівку до Жукова. Йти довелося після тривалої зливи через глибокі калюжі. 

В Жукові нас радісно зустрів місцевий мешканець - Андрій Володимирович Ткачук, вчитель фізкультури Жуківського нвк, отаман Жуківського козацького куреня Нетішинського козацького полку Міжнародного союзу козаків "Запорозька Січ" в чині сотника. вірні джури жуківського отамана допомогли встановити намети, розпалити багаття, а вранці туристи поснідали смачним щавлевим борщем, який приготувала дружина отамана, сільський бібліотекар Наталія Іванівна Ткачук. Після сніданку вона розповіла історію села та про його мешканців. Була проведена цікава екскурсія на страусину ферму. Залишали ми Жуків із приємними спогадами.

Далі через Ногачівку дійшли в Сьомаки - останню точку маршруту. Ніч у Сьомаках запам'яталась зірницями, що періодично спалахували у небі, та духмяним липовим медом, яким пригостив директор Сьомацької зош - Віталій Іванович Сукач. В рідний Берездів верталися через пасовище, на якому утворилося після злив справжнє озеро. але навички, які ми здобули під час походу, допомогли подолати й цю перешкоду. Радісні та щасливі, з приємними спогадами і неабиякими враженнями ми поверталися в рідне село. 

Олександр Степанюк, учень Берездівського нвк, член краєзнавчо-туристичного гуртка

За матеріалами газети "Трудівник Полісся" №30 від 25 липня 2013 р.

   



Категорія: Шкільні новини | Переглядів: 593 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 15
Гостей: 15
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015