П'ятниця, 10.05.2024, 06.19.30

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2013 » Березень » 29 » Що ж буде з Берездівською дільничою лікарнею?
Що ж буде з Берездівською дільничою лікарнею?
20.13.37

Спілкуючись з головним редактором газети "Трудівник Полісся" Вірою Мальчук завідувач Берездівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Оксана Савченко розповіла про перспективи розвитку Берездівської дільничої лікарні в умовах реформування. Наводимо уривки зі статті, що стосуються нашої лікарні:

Упродовж останніх років у нашій країні не просто ведуться розмови про реорганізацію медичної галузі, а й почались практичні кроки до її здійснення.Чисельність населення, яке обслуговувала і обслуговує наша лікарня, суттєве зменшилась, в порівнянні з 1960 р., - із 34360 до 7600 чоловік. Змінилась і структура захворюваності, й перебіг хвороб, і умови та засоби надання медичної допомоги. І людей, і медиків не задовольняє той стан надання медичної допомоги і обстеження, оплати праці медперсоналу та інше, що ми маємо на даний час. Нова модель надання медичної допомоги не може будуватись за шаблоном - вона повинна бути різною навіть для окремого міста чи села.

Ми маємо підвищити доступність надання медичної допомоги (1 сімейний лікар - на 1200 чоловік населення, одна сімейна медсестра - на 600 мешканців, час доїзду - 12-20 хв.).

Які ж кроки нам доведеться зробити, аби впровадити цю реформу?

Перш за все, оскільки в центр уваги покладено розвиток первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) на засадах загальної практики - сімейної медицини, центральним в системі охорони здоров'я повинен стати сімейний лікар, а не вузькі спеціалісти, як це було раніше та й існує ще в нас здебільшого дотепер. Хоча, на перехідному етапі, в зв'язку з їх дефіцитом, у нас немає жодного такого лікаря, а буде лише з липня і т один (хоч на наше населення їх потрібно 6!). Звичайно, працюватимуть ті, хто реально є. і вони поступово перекваліфіковуватимуться. Те ж саме стосується середнього медичного персоналу, якого у нас нараховується 13 чоловік. На сьогодні ми маємо дуже багато посад, яких не передбачено у новому штатному розписі. Але немає і тих, хто мав б бути, тобто, сімейних медичних сестер (їх потрібно нам аж 12). Тому середній медичний персонал лікарні - хочу на цьому наголосити - чекає не скорочення, а перекваліфікація.

В окрему структуру у нашій Берездівській лікарні вже виділена "швидка", яка надає допомогу з 17 до 9 години і підпорядковується Міністерству надзвичайних  ситуацій. Поки що тут працює 4 фельдшери (3,5 ставки) і 3 водії. Протягом року буде створено цілодобовий пост, в зв'язку з чим вводяться додаткові посади. планується відкриття пункту "швидкої" і в Красноставсській зоні, адже територія обслуговування нашої "швидкої" дуже велика: 21 село, що відноситься доо Берездівської зони, та ще села Манятин, Гориця, Красностав (а це більше 2 тисяч людей). Отож, якщо на сьогоднішній день населення району складає близько 34 тисячі чоловік, то фактично третину його обслуговує Берездівська "швидка", і забезпечити доїзди за 20 хвилин досить непросто. Мусимо враховувати географічні особливості району (розтягнутого у географічній площині).

З 1 січня п. р. Берездівську дільничу лікарню розділено (не буквально, а адміністративно) на три окремих структури, аби розмежувати фінансові потоки. А от стаціонарне відділення стало одним з відділень ЦРЛ і надалі продовжуватиме свою роботу. Звичайно, доля стаціонару особливу турбує людей Берездівського округу, оскільки, згідно з Законом, терапевтичних чи педіатричних ліжок не може бути в селі. Проте, згідно з цим же Законом,  госпітальному окрузі (кожному районі) повинні бути лікарні відновного лікування, заклади медико-соціальної допомоги, навіть один хоспіс на 3 райони. Берездівський стаціонар має непогану матеріально-технічну і кадрову базу, тому я впевнена що наша база буде розглядатись при створенні цих закладів. 

Відносно бензину і 3 машин, про які йшлося у публікації "Трудівника Полісся", хочу сказати, що, скоріше за все, про це кореспонденту повідали некомпетентні люди, які ніколи не вникали, як працює "швидка" раніше. В дільничій лікарні дійсно було 3 автомобілі, але під час викликів використовувався один, тому що бригада - одна. Інша справа, була можливість вибирати - УАЗ чи "Opel". Але з 1 січня 2013 р. змінились умови виклику: їх розмежували на екстрені і неекстрені. Екстрені, як уже говорилось, - це переважно невідкладні стани, тому перевозити хворих на авто "Opel" досить непросто. Саме через це даний автомобіль залишився в амбулаторії для обслуговування нетермінових викликів, які надходять безпосередньо від хворих і передаються зі "швидкої". А на "швидкій" експлуатується УАЗ. Інший автомобіль просто відслужив свій термін. Що стосується бензину, то, можливо, в січні-лютому й були незначні проблеми, викликані становленням нової організації, проте всі вони вирішувались й будуть надалі вирішуватись. Адже йдеться про покращення надання медичної допомоги людям.

Щодо амбулаторії (поліклініки) в Берездові, то на сьогодні вона є структурною одиницею Славутського центру первинної медико-санітарної допомоги зі стаціонарним відділенням на 15 ліжок. Так, дійсно, у 2011 р. скорочено було 5 дитячих ліжок – в світлі нових вимог і перекваліфікації педіатра в сімейного лікаря. Але наша амбулаторія має денний стаціонар, де надавалась і буде надаватись допомога як дітям, так і дорослим. Жоден працівник у нас не скорочений, і зі мною, як завідувачем амбулаторією, розмов про скорочення не велось. Зараз ми маємо 26 посад, які обіймають 30 людей (декотрі спеціалісти працюють на неповні ставки). Є у нас 6 лікарів: 2 стоматологи, педіатр, терапевт, гінеколог та завідувач амбулаторією.

Доцільність цілодобового медичного поста, який нікуди не «рухається» (на відміну від «швидкої») і куди завжди можна доїхати, я відстоювала і буду відстоювати, зсилаючись на те, що Берездів розташований на значній відстані від райцентру, а у нас далеко не в ідеальному стані дорогги, і більшість людей не мають автомобілів… Так, для прикладу, Бесідки знаходяться за 50 кілометрів від Славути, за 10 – від Берездова. Тому довести людей в шоковому стані до райцентру практично неможливо. Досить реально зробити це до нашої амбулаторії. І нехай таких випадків не зовсім багато, проте це життя і долі людей, якими ми не маємо права нехтувати. Люди повинні бути впевнені: в амбулаторії завжди є медик, який чекає, аби допомогти. На сьогоднішній день – це 5 медичних сестер, 4 молодші медичні сестри та один лікар.

Тому нічого страшного з нашою лікарнею не буде. Просто, змінилась назва, підпорядкування і потоки фінансування. Медична допомога людям надавалась і буде надаватись,сподіваюсь, ще краще. Берездів – моє рідне село, тут я народилась, ходила в школу, живу і працюю. Тому лікарські клопоти займають левову частку моєї долі, і я дуже хочу, щоб вона була щаслива. А щастя для мене можливе лише тоді, коли поруч житимуть щасливі люди. Тому я й надалі докладатиму всіх зусиль, аби реалізувати задумане на благо мешканців Берездівської зони.

 За матеріалами газети "Трудівник Полісся" від 28 березня 2013 р.

 

Категорія: Наше село | Переглядів: 473 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015