П'ятниця, 10.05.2024, 02.23.24

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2013 » Лютий » 15 » А де ж традиції?
А де ж традиції?
15.42.58
Пропонуємо Вашій увазі статтю "Берездів живиться традиціями" Олександра Дейкалюка про наше село, що була опублікована в місцевій районці про те, як добре живеться в нашому селі вже сьогодні. Адже про нас дбають і трудяться не покладаючи рук слуги народні... Поміщаємо матеріал без правок та коментарів. Висновки робіть самі... 
Тамтешня сільрада має особливий статус: нині це одна з найбільших за чисельністю населення адміністративно-територіальна одиниця в районі, а її центр - село Берездів є чи не найдавнішим населеним пунктом Славутчини, перша згадка про який в історичних джерелах датується 1520 роком. Нині Берездівська сільська рада об'єднує п'ять сіл: крім самого Берездова, до неї входять ще Зубівщина, Селичів, Модестівка та Михайлівка, у яких проживає 2033 чоловіки. Як їм живеться у наш вельми непростий час? На це запитання ми й намагалися отримати відповідь, відвідавши нещодавно колишній райцентр і поспілкувавшись із сільським головою Віктором Васьківським, якого на цю посаду обрано вдруге поспіль.
- Пріоритетним напрямком своєї діяльності як керівника сільської ради,її депутатів і членів сільвиконкому вважаю поліпшення благоустрою наших населених пунктів, забезпечення стабільного функціонування в них об'єктів соціально-культурної сфери, - каже Віктор Веніамінович.
Нехай буде світло і тепло!
Перше, про що з гордістю розповів сільський голова, то це впровадження вуличного освітлення майже у всіх селах сільради (крім Модестівки)
- Ще років із 7 тому лише центр села Берездів мав штучне освітлення. А сьогодні воно відсутнє лише у трьох його провулках. Аби здійснитии таку важливу роботу, довелося чимало попрацювати з енергетиками - підготувати належну документацію, модернізувати електромережу сільради, вирішити чимало організаційних і технічних питань. Зате сьогодні люди не нарадуються - в село нарешті прийшла цивілізація!
Протяжність мереж вуличного освітлення в населених пунктах сільради становить майже 10 км, а їх вулиці нічної пори освітлює понад 100 ліхтарів. Сподіваємось, що цю справу ми продовжимо й цьогоріч, впровадивши вуличне освітлення ще у Модестівці.
Щодо газифікації, то тутушня сільська рада одна з перших в районі отримала природний газ. А повністю процес газифікації було завершено у 2008 році. Із об'єктів соціально-культурної сфери природним газом опалюються Берездівський навчально-виховний комплекс, допоміжна школа-інтернат. школа мистецтв, лікарня. аптека, адмінприміщення сільської ради, відділення зв'язку, більшість торговельних закладів. Щоправда, не обігрівається велике двоповерхове приміщення сільського будинку культури - для вирішення цього питання сільраді бракує фінансів. Хоча, за кошти сільбюджету облаштоване електроопалення місцевої бібліотеки, розташованої в приміщенні СБК. Ну й, звісно, великою мірою газифіковано дворогосподарства мешканців сільради - нині всі, хто мав можливість і бажання, якщо не опалюють свої оселі блакитним паливом, то хоча би мають його на кухні.
- Над цим питанням довелось добряче попрацювати як моїм попередникам, так і мені, - зізнається сільський голова. - Також велика увага нами приділяється ремонту доріг комунальної власності сільради. Зокрема, торік було здійснено поточний ремонт дорожнього покриття вулиць Шевченка та Савчука у Берездові (на суму 12 тис. грн), та капітально відремонтовано дорогу в с. Селичів, на що витрачено 30 тис. грн. Крім того, на сьогодні розроблено кошторис капітального ремонту вул. Польової у цьому ж селі вартістю 327 тис. грн, який планується реалізувати у поточному році. А ще у планах сільради на поточний рік - розроблення проектно-кошторисної документації наа капітальний ремонт вул. Ватутіна у Берездові.
Освіта - на найвищому рівні

У цьому переконуєшся, відвідавши Берездівський нвк, який складаєтьсяіз загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, дошкільного навчального закладу та агротехнічного ліцею.  Цим освітянським закладом вміло керує Олена Григорівна Максимчук.

- Із керівництвом сільради у нас міцні ділові зв'язки, конструктивні взаємостосунки. З його боку ми відчуваємо постійну увагу та підтримку. Як директор НВК, також вдячна районній владі за газифікацію нашого закладу, виділення свого часу 102 тис. грн на ремонт і заміну його теплотраси. Упродовж тривалого часу ми мали проблему і з дірявим дахом - у 2010 році її було успішно розв'язано завдяки виділенню з державного бюджету 167 тис. грн на проведення капітального ремонту покрівлі. А ще торік здійснилась наша мрія - завдяки сприянню обласної та районної влади нам було виділено новий, сучасний шкільний автобус на 25 пасажирських місць, який 1 вересня передав для НВК особисто голова обласної державної адміністрації Василь Ядуха. Відтоді наші учні - діти з прилеглих сіл Мухарів, Ставичани, Кутки, Зубівщина - дістаються на уроки цим автобусом.  До цього мусили доїжджати рейсовим транспортом. 

Ще ми вдячні керівництву району за виділення 20 тис грн торік для ремонту внутрішніх туалетів у дитячому садку, облаштування водовідведення, у т. ч. харчоблоку. Також минулого року ми розпочали капітальний ремонт приміщення початкової школи: замінили тут електропроводку, а за батьківські кошти було здійснено косметичний ремонт стін у класних приміщеннях, облаштовано підвісні стелі. Цьогоріч плануємо замінити застарілі вікна на сучасні теплозберігаючі. І у цьому питанні ми знову ж таки розраховуємо на допомогу районної влади та сільради. Як і в питанні заміни підлоги, котрої потребують коридори усіх наших корпусів; утеплення їх фасадів, заміни класних меблів; оснащення кабінетів хімії, біології, фізики.

- А загалом, справи у нашому закладі йдуть добре, маємо вагомі успіхи як у навчальному процесі - наші учні виборюють першість у районних і обласних олімпіадах, так і у позакласній роботі, особливо в спорті - шкільна футбольна команда старшокласниць, приміром, торік, посіла перше місце в області, команда з гандболу (теж - дівчата)- 2 місце в районі, шкільна юнацька футбольна команда - перше місце в районі, 9 - в області, а чоловіча команда з гандболу - 4 місце в області, з гордістю за своїх вихованців каже Олена Григорівна. 

Дійсно, берездівчани можуть пишатись своїм освітянським закладом, який дає учням ґрунтовні знання і всебічну підготовку, в т. ч. й професійну, адже в агротехнічному ліцеї діти освоюють ще й основи інформаційно-комунікативних технологій та механізаторську справу. 

Бюджет - основа всього

Як пояснив сільський голова, Берездівська сільрада - дотаційна. Бо звідки ж візьмуться особливі фінансові надходження до сільбюджету, коли на її території немає жодного більш-менш потужного промислового підприємства? Ба, навіть і базові, що працювали тут колись, - ТОВ "Авангард" - спадкоємець колишнього колгоспу ім. сількора Савчука. хлібозавод - давно припинили свою діяльність. Перше збанкрутіло внаслідок реформування сільськогосподарської галузі країни, друге - через неконкурентноспроможність, нерентабельність, дорожнечу енергоносіїв, передусім природного газу. 

Нині в Берездові працюють лише ФГ "Перлина Полісся" -молокопереробне підприємство із заготівлі молока, створене на місці колишнього молокозаводу (тут нині трудиться лише 10 чоловік), а також малочисельне (3 працівники) ФГ "Берездів", яке спеціалізується на рослинництві. Крім того, в Берездові доволі успішно розгорнуло свою діяльність торговельно-виробниче підприємство Славутського районного споживчого товариства, шість торгових точок якого обслуговують мешканців Берездова, Хвощівки, Ставичан, Шагової, пропонуючи їм широкий вибір промислових і продовольчих товарів. А його затишне кафе "Колос", що в центрі Берездова, крім високоякісного частування, пропонує ще й послуги з обслуговування весіль, святкування іменин, влаштування поминальних обідів - як на місці, так і виїзді.

До складу цього підприємства також входить і продовольчий магазин "Маркет", відкритий п'ять років тому у центрі Берездова. Про успішну діяльність торгово-виробничого підприємства свідчить його доволі солідний товарообіг, з якого торік до держбюджету було сплачено 165,4 тис. грн, з них до сільбюджету надійшло біля 40 тисяч. 

Фінансово-господарська діяльність вищезазначених підприємств і є основним джерелом наповнення бюджету сільради. Крім того, на її рахунок надходять податки від 648 пайовиків, які здають в оренду свої земельні паї у користування СФГ "Манятин". За оренду землі сільраді сільраді також сплачують кошти компанія "Агро ХХІ", телекомунікаційна компанія "Київстар", дві базових станції мобільного зв'язку котрої розташовані на території сільради. Крім них, ще деякі підприємства соціальної сфери вносять плату за оренду приміщень: бюро ритуальних послуг, відділення поштового та електрозв'язку, відділення "Ощадбанку", а також понад 20 приватних підприємців - фізичних осіб, зайнятих на території сільради переважно торговельною діяльністю, які сплачують сюди єдиний податок.

Таким чином, керівництву сільради вдається забезпечувати наповнення сільбюджету - приміром, минулоріч його було виконано на 105,6%. Розпорядником цих коштів є сама сільрада. і варто відзначити, що ці використовуються вони по-господарськи: приміром, у 2011 році за кошти сільради і частково мешканців вулиць Набережної та Островського у с. Берездів були відремонтовані дороги з твердим покриттям цих вулиць загальною протяжністю 1600 метрів. 

Того ж року за кошти сільради було оновлено огороджу кладовища с. Селичів (на території сільради є 8 кладовищ). Торік, знову ж таки за рахунок сільбюджету, було замінено огорожу території місцевого ринку, надано допомогу лісоматеріалом для оновлення огорожі частини території дільничної лікарні. Хоча, у діяльності цього медичного закладу нині існують проблеми значно складніші, ніж стан його огорожі (про це ми вмістимо публікацію у наступному числі газети. - Авт.).

Про культуру замовимо слово

Діє у Берездові ще один заклад, де накопичилися проблеми: велика двоповерхова споруда сільського будинку культури, площа якого становить 2 тис. кв м. Як уже зазначалося вище, це єдиний заклад соціально-культурної сфери Берездова, який не газифіковано. Проектно-кошторисну документацію на його газифікацію було розроблено ще у 2007 році. Але через брак коштів цей проект керівництву сільради так не вдалося реалізувати. Нині сільський голова вивчає питання переведення СБК на електроопалення. Для цього необхідно вишукати не менше 400 тис. грн. А ще тут необхідно поміняти вікна і двері на металопластикові - це, знову ж таки, дуже значна сума. 

- Ось над цим зараз і працюємо, - зауважує сільський голова. А загалом, Віктор Веніамінович задоволений роботою цього культурно-освітнього закладу: тут створено жіночу вокальну групу, два хореографічні колективи, драмгурток, гурткии естрадного співу та художнього читання. А при чудовій сільській бібліотеці, що знаходиться у цьому ж приміщенні, діють два клуби за інтересами - "Бісеринка" і "Вишиванка". 

Задоволений сільський голова (а значить, і берездівчани!) наявністю в Берездові аптеки, перукарні, відділення Славутської ветлікарні, роботою чотирьох соціальних працівників, які обслуговують одиноких престарілих громадян.

 Вдячний В. В. Васьківський та його односельці й депутату обласної ради, голові СФГ "Манятин" С. С. Конончуку за спонсорську допомогу, котру він надає для сільради, допомагаючи виживати закладам соціальної сфери села, а також вчасно розраховуючись за оренду людських паїв. 

Ну, й звичайно, дякує сільський голова за розуміння і підтримку його діяльності керівництву району, членам сільвиконкому, депутатам сільської ради, ветеранській організації, численній інтелігенції - одне слово, громаді, котра всіляко намагається зберігати славні традиції Берездова, звідки вийшло чимало знаних в Україні та за її межами особистостей. Вочевидь, саме ці чудові одвічні традиції й живлять цей самобутній край під назвою Берездівщина.

А таким наше село побачив автор статті:

За матеріалами газети "Трудівник Полісся" №7 від 14 лютого 2013 р. 

Категорія: Наше село | Переглядів: 724 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015