Вівторок, 07.05.2024, 02.28.50

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2011 » Лютий » 18 » Час і досі не загоїв рани
Час і досі не загоїв рани
10.06.13
15 лютого у нашій державі відзначається День вшанування учасників бойових дій на тери­торії інших держав та 22 річниця виведення військ колишнього СРСР із Республіки Афганістан.

На території нашого району проживають люди, котрі про­явили свою силу, мужність та стійкість у війнах в Афганістані, Іраку, ЧССР, Сірії, Боснії та Ан­голі. Звичайно, найбільших втрат ми зазнали саме в Афгані­стані. Це була довга і страшна своїми втратами війна, в ході якої виконання військового обов'язку стало подвигом, тра­гедією. Літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму, не применшує честі і гідності воїнів, які самовіддано виконували свій обов'язок в горах і пустелях, на землі і в по­вітрі, в наступі ів обороні, при врятуванні бойових товаришів i мирних жителів.
Війна - неждана і неоголошена. Дочасна си­вина.. . Вона одягнула в чорну жалобу тисячі ма­теринських сердець й досьогодні б'є набатом в душі тих, хто провів, а назад не зустрів, по кому стріляли душмани і кому ще й нині приходить в снах Афганістан.
Напередодні відзначення 22-ї річниці виводу радянських військ із чужої країни з'їхались у Берездів «голубий вогник» воїни-«афганці»,котрі з славутських сіл потрапили в пекло тієї війни  Вони не люблять, коли йменують її непот­рібною чи помилковою - бо ж навіщо і за що від­давали молодість, здоров'я, а подекуди й життя? У причинах і наслідках нехай розбираються істо­рики та політики, нам же - шанувати і пам'ятати. Гостинне й тепле зібрання у затишному кафе райСТ (Віра Савчук, Василь Піголь) засвідчило, що на Славутчині зв'язок поколінь не перерива­ється і вдячні земляки шанують своїх героїв.
На заклик Олега Анатолійовича Несена під удари метронома всі завмерли у хвилині мовчання. По­чесна делегація поклала квіти до пам'ятника воїнам-берездівчанам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. До привітань приєдналися го­лова районної ради Леонід Радзивілюк та новопризначена керуюча справами районної державної адміністрації Світлана Дзюнь. Вони висловили вдячність усім, хто продовжує бути активним у розбудові держави, громадському житті краю, патріотичному вихованні молодого покоління. «Ця справа повинна продовжуватися за нашої з вами свідомої участі, а саме в будів­ництві заможної, процвітаючої, знаної і шанова­ної в світі країни», - мовив, звертаючись до присутніх у залі, О.Несен.
Ведучі заходу, педагоги місцевого НВК Ок­сана Мусіюк та Олександр Хомич, все зробили, аби спілкування було невимушеним і святковим. Школярі підготували змістовну літературну по­становку, а вихованці та викладачі Берездівської районної школи мистецтв, як і культармійці РБК на чолі із начальником відділу культури Віталієм Хрустінським, прекрасну концертну програму. Притягувала зір виставка дитячих малюнків на героїчну тематику. А фотосвітлини з допомогою проектора повертали у ті піски, ті кишлаки, де чужа земля, де стріляла кожна
  ущелина... Один за одним із хвилюючими споминами підходили до мікрофона воїни-«афганці». Орденоносець Олександр Семенюк,
  котрий очолює Славутську міську організацію ветеранів Афганістану, був нагороджений, згідно зі спільним рішенням районної ради та державної адміністрації, Почесною грамотою, а його бойовим побратимам - Геннадію Марковському із Улашанівки, Олександру Пухову із Цвітохи та Олегові Ніколайчуку зі Славути - вручені Подяки.
Була приємно подивована такою чудовою організацією святкування Людмила Бондарчук із Цвітохи: 2 роки вона куховарила в Афганістані, смачно годуючи (інколи під кулями) наших вої­нів. Потрапив на зібрання й Василь Чорнокрилюк, котрий призивався із Берездова, а нині завітав у рідні місця з Росії. Із хвилюванням слухали спогади О.Пухова, адже Олександр Олександ­рович був однокласником загиблого в Афганістані Петра Комнацького: «Си­діли з ним за однією партою. Дуже веселим і компанійським був, справжнім товаришем... Молодим солдатиком до мене у взвод привезли Сашу Поліщука із Романін. Там же, в Афгані, зустрівся зі своїм земляком Олегом Полудневим, нині він мешкає в Славуті. Бориса Сідлецького із Дятилівки доля потім занесла на Одещину...»
Радів, що таке дійство відбувається на Бе-рездівщині, сільський голова Віктор Васьківський. По-жіночому хвилююче звернулася до воїнів й усіх присутніх директор навчально-виховного комплексу Олена Максимчук. Згадав своє сол­датське минуле й Сергій Конончук - депутат обласної ради, котрий господарює нині на тери­торіях 4-х сільських рад. Від молодшого поко­ління виступив депутат районної ради Руслан Броніч. Зачарував усіх бардівським співом Сер­гій Климентьєв із Красносілки, не менше оплес­ків дісталось й Світлані Герзун із РБК...
Направду вийшло чудове районне свято. Повертаючись із нього, в автобусі вслухалась у перемовини воїнів-«афганців»: «Я на «точці» вибув аж 7 місяців, не раз смерті дивився в об­личчя.. .» «Третю частину Афганістану об'їздив... » «У Кабулі не раз довелося побувати...» «На службу не жалівся: ротний добрий попався...» Ось так не відпускає їх та війна й донині.
Валентина ЗАВАДСЬКА. Фото О. МОГИЛЬНИЦЬКОЇ, Трудівник Полісся №7 від 17.02.2011 р.

Категорія: Наше село | Переглядів: 609 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015