Четвер, 25.04.2024, 16.37.10

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2010 » Травень » 10 » Зустріч з ветераном
Зустріч з ветераном
11.43.36

7 травня 2010 р. відбулась незабутня зустріч учнів Берездівського НВК та Берездівської допоміжної школи-інтернату з ветераном Другої світової війни Жибловським Анатолієм Владиславовичем.

Ветеран розповідав не лише про участ боях за визволення України, Австрії, ін. єропейських країн, Китаю, а й про нелегке дитинство у родині депортованих у 30-ті рр. ХХ ст. в Казахстан, післявоєнну відбудову та своє теперішнє життя. 

Всі присутні на цій зустрічі щиро вдячні Антону Владиславовичу за розповідь та працівникам Будинку культури Прилуцькій Надії Василівні і Веремчук Ніні Володимирівні за те, що організували цю зустріч.

Уривок з розмови з ветераном:

Опанасюк Сергій Вікторович:
Скажіть будь-ласка чому Ваша сім’я була депортована у Казахстан?
Жебловський Антон Владиславович: 
Я точно Вам цього не можу сказати, але жили ми тоді у прикордонній зоні, батьки були поляками, і тому нас переселили у Казахстан. Це зараз він вже обжитий трохи, а тоді там був лише степ. Також і там було багато українців, яких вважали куркулями.
Прилуцька Надія Василівна: 
Антоне Владиславовичу розкажіть будь-ласка трохи про себе свій військовий шлях.
 Жебловський Антон Владиславович: 
На початку 1944 р. були призвані юнаки мого віку в армію. Мені ще навіть не було 17 років. Я потрапив у Семипалатинське проти танкове училище. Через три місяці нас відправили на фронт. Ми потрапили під Тернопіль, який на той час вже був взятий нашими військами. Перше бойове хрещення отримав у Карпатах. Перед боєм приїхав один з високих чинів і перед строєм сказав: «Через годину вступаємо у жорстокий бій, немає ніяких перепон на нашому шляху, Батьківщина Вас не забуде». Так воно і вийшло … Повели нас у ліс, де стояли танки американського виробництва і ми по 5-6 чоловік на танк посідали і пішли у бій. А після бою жахнувся скільки моїх товаришів не повернулися з нього, адже бригада була проривною, і ніхто не рахував скільки нас там загинуло – головне, щоб завдання було виконане. Так з боями пройшов Карпати, Молдавію, Румунію, Угорщину, а в Австрії при взятті Відню танка підбили і я отримав поранення, лікувався на окраїні Відня у санбаті, де й почув радісну звістку про перемогу. Потім у Чехословаччині охороняв військовополонених. Коли військовополонених розформували то нас відправили на залізничний вокзал, коли бачу моя військова частина, у якій я воював якраз там дислокувалася. Підійшов до них мене впізнали і забрали з собою воювати в Монголії з японцями. Потім охороняв залізничне сполучення у Китаї. Після війни нашу частину відправили у Владивосток, потім у Південний Сахалін, де і працював і служив до 1947 р. 
Веремчук Ніна Володимирівна: 
Ви не тільки ветеран війни, а й ветеран праці. Розкажіть підростаючому поколінню про післявоєнне життя.
Жебловський Антон Владиславович: 
Призивали мене з Казахстану, а на момент демобілізації батьків вже не було, тому повернувся у Модестівку до родичів. Пішов у Берездів ставати на облік. У військкоматі мені сказали, щоб я йшов служити у внутрішні війська. Але родичі мені не дозволили йти в міліцію через те, що в той час було дуже неспокійно в нашому регіоні. Тому пішов працювати спочатку у колгоспі конюхом, потім після навчання у Полонному шофером у Берездівському МТС, три роки в Яблунівському МТС, два роки у Берездівському райсоюзі. Після одруження перейшов у колгосп, де мені видали машину та житло.
Веремчук Ніна Володимирівна: 
І скільки Ви пропрацювали у колгоспі
Жебловський Антон Владиславович: 
Лише на колгоспі пропрацював 43 роки, і ще три роки на пенсії виконував різну роботу.  
Веремчук Ніна Володимирівна: 
Щоб Ви хотіли сказати всім присутнім на нашій зустрічі?
Жебловський Антон Владиславович: 
Хочу всім побажати здоров’я, щастя та мирного неба над головою. Щоб ніхто і ніколи більше не бачив того жаху, через який пройшло моє покоління.

Автор статті - Рибачук Валентин

Категорія: Наше село | Переглядів: 753 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
1 Натусік  
0
Ми дуже раді, що поспілкувалися з Анатолієм Владиславовичем.

2 Yaroslav  
0
Спілкування з ветеранами повчальне wink

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015