Субота, 20.04.2024, 13.45.22

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2015 » Квітень » 15 » Історія Берездівської бібліотеки
Історія Берездівської бібліотеки
13.39.31

Пропонуємо Вашій увазі дослідження Надії Василівни Прилуцької про історію Берездівської бібліотеки:

Дореволюційний Берездів не відзначався успіхами у культурному розвитку, хоч він був волосним центром.
Перший навчальний заклад – однокласне початкове училище відкрито 1881 року, потім його перетворили на сільське двокласне початкове. Переважна більшість населення була неграмотною.
Після закінчення громадянської війни, ще наприкінці 1920 року при школі було створено хату – читальню, для населення ставились вистави.
З 1939 року почала виходити газета «Прикордонний комуніст». На той час діяла невеличка при клубна бібліотека. В лютому 1935 року було відновлено Берездівський район, який існував до 1959 року.

В 1938 році відкривається районна бібліотека. Першим працівником була молодий спеціаліст Грабосінська Катерина Вікторівна,яка очолила роботу бібліотеки, а допомагала їй бібліотекар Вайтенбойм Софія. Першими і активними читачами були: Поганенко Григорій, Купріянець Матвій, Мостович Іван, вони взяли участь у створенні бібліотеки. Фонд бібліотеки нараховував біля 3000 тисяч книг, в основному це українська, російська та зарубіжна класика.

До 1940 року в селі здійснено загально початкове навчання, діяла середня, неповна середня та вечірня школа.
На 1 жовтня 1940 року нараховувалось у Берездові в 2 – х бібліотеках 11,960книг. Разовий тираж районної газети «Прикордонний комуніст» був 2999 екземплярів, загальний річний тираж – 539, 8 тис. В селі працювала кінопересувка. Майже в кожен будинок жителів Берездова надходили газети, журнали. Ріс їх культурний рівень.

З перших днів війни бібліотека припинила своє існування. Книги розібрали селяни. Найбільше книг переховував Ковальчук Петро. Частина книг, які залишилися, згоріла разом з приміщенням. Після звільнення села почали відновлювати роботу школи. Виникає необхідність і потреба у роботі бібліотеки. В кінці 40 – х років приміщення польського костьолу пристосовується в клубне приміщення, де виділяються невеличкі кімнати для бібліотеки.
Організувала роботу бібліотеки післявоєнного періоду Гуць Галина Григорівна з бібліотекарем Тимоніною Галиною Мойсеєвною. Великий внесок в поповнення бібліотеки книгами зробив тодішній голова колгоспу Войтюк. Він передав у користування односельчан свою особисту бібліотеку.

З 1960 року Берездівська районна бібліотека була розділена на бібліотеку по обслуговуванню дорослих читачів та бібліотеку по обслуговуванню юних читачів. Для них було збудовано окреме нове приміщення.
В дитячій бібліотеці одна кімната була виділена під музей Миколи Островського.

Довгі роки дитячу бібліотеку очолювала Медвідь Надія Іванівна з 1958 року по 1982 рік, яка змінила місце проживання і передала бібліотеку Дорогій Ганні ( також змінила місце проживання). Надія Іванівна була одною з кращих працівників бібліотечної системи. З 1983 року в бібліотеці працювала Прилуцька Надія Василівна. За період з 1983 року по 1993 рік бібліотека була перенесена три рази в різні приміщення. В Будинок Культури перейшла в 1995 році.

Роботу бібліотеки для дорослих з 1966 року по 1993 рік очолювала Біньковська Любов Пилипівна. Бібліотекарем з 1970 року по 1989 рік працювала Корнійчук Тетяна Гнатівна, пізніше бібліотекар – Кирилюк Олена Генрихівна. В 1985 році бібліотека по обслуговуванню дорослих читачів перейшла в новозбудоване приміщення Будинку Культури де зайняли 2 кімнати другого поверху площею 236 кв. м. 

На цей час книжковий фонд бібліотеки нараховував 19900 екземплярів книг,, книговидача складала 23500, обслуговувалось 1070 дорослих читачів. Берездівська сільська бібліотека здійснювала обслуговування читачів сіл: Берездів, Модестівка, Зубівщина, Селичів та Михайлівка.

Після виходу на пенсію Любов Пилипівни завідуючою бібліотеки – Прилуцька Надія Василівна, яка 10 років працювала завідуючою дитячою бібліотекою.


В 1997 році пройшло об’єднання дитячої і дорослої бібліотек.
На 01.01. 2010 рік бібліотека нараховує 17645 екземплярів книг і обслуговує 750 читачів, з яких 500 – дорослих та 250 дітей.

Бібліотека бере активну участь у всіх масових заходах, у конкурсі «Найкращий читач 2011 року» учениця сьомого класу Охота Аня з села Модестівки зайняла друге місце у районному конкурсі.
З 2011 року при бібліотеці працює гурток бісерного плетіння «Бісеринка». Вироби учасників гуртка постійно є на діючій виставці «Тут рідне все: каштан, береза і ялинка, запала в душу бісеринка».

З 2012 року бібліотека має комп’ютер і надає комп’ютерні послуги жителям села, також є Інтернет де всі бажаючі можуть отримати потрібну інформацію.
В 2013 році район відсвяткував своє 90 річчя. Бібліотека також прийняла активну участь. Була підготовлена виставка літератури: «Мій край – моя історія жива», проведено ряд заходів: підготовлена історична довідка, години спілкування, бібліотечні уроки про історичні події Славутчини, видатних людей нашого краю. Була організована виставка робіт народних умільців нашого села це: Билінського Романа вишиті картини та ікони, вишивки Самковської Тетяни, Поліщук Любові, Козлюк Марії, Пасічник Таїси, Савчук Тетяни, Власюк Ірини та інші, роботи гуртківців «Умілі руки» під керівництвом Пилипчук Галини.

Більш детальну інформацію про бібліотеку зможете дізнатись на сайті Берездівської сільської бібліотеки

Категорія: Наше село | Переглядів: 666 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015