П'ятниця, 19.04.2024, 21.48.17

Електронна газета "Березове диво"

Краща шкільна електронна газета України у 2012 р. (ХV Національний конкурс шкільних газет), Призер міжнародних конкурсів у 2013-2015 рр. (у номінації "ІТ проект" Міжнародних конкурсів-фестивалів дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах»)

Головна | RSS
Меню
Міні-чат
А звідки Ви до нас завітали?

Краще фото (перегляди)


Краще фото (оцінки користувачів)


Краще фото (коментарі користувачів)


Головна сторінка » 2010 » Липень » 20 » ДИВОВИЖНИЙ СВІТ КАМЕНЮ
ДИВОВИЖНИЙ СВІТ КАМЕНЮ
07.40.39
Основами законодавства України про культуру встановлено, що пам'ятки історії та культури в нашій країні є надбанням народу і охороняються державою. Вони служать благородній меті - розвитку науки, культури, освіти і патріотичному вихованню громадян, особливо молоді. Наші громадські активісти беруть активну участь у збереженні пам'яток матеріальної і духовної культури, а музеї, створені на громадських засадах, є справжніми скарбницями нашого краю.
Сьогодні ми за допомогою працівників відділу культури і туризму районної державної адміністрації та працівників Славутського історичного музею на чолі з його директором С. Ф. Ковальчуком хочемо познайомити читачів із музеями Славутчини.

А відкриваємо ми цей огляд зі знайомства з шкільним народним геологічним музеєм, який є єдиним в Україні. Цей музей, майже два десятиліття діє з ініціативи заслуженого вчителя України, відмінника освіти, лауреата районної педагогічної премії Імені А. З. Глюзицького, педагога із більш ніж сорокарічним стажем Анатолія Дем'яновича Горанського в Берездівському навчально-виховному комплексі "Дошкільний навчальний заклад, середня загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, агротехнічний ліцей".


Цей єдиний в Україні геологічний шкільний музей був відкритий на підставі рішення педагогічної ради навчального закладу №16 від 2 жовтня 1991 року. Загальна кількість експонатів -1581. Основними експозиційними розділами його є такі: «Кристалографія», «Морфологічні властивості», «Оптичні властивості», «Механічні властивості», «Мінерали», «Гірські породи», «Корисні копалини Хмельницької області». Колекційний матеріал музею формувався протягом більше 30 років. Частину колекції було закуплено в Уральській геологічній партії (700 зразків), а іншу (понад 800 зразків) збирали учні та члени геологічного гуртка протягом багатьох років. Таким чином, зразки гірських порід та мінералів, завдяки випускникам школи, поступали і поступають сюди з усіх материків планети. Особливо широко представляють вони тут материк Євразію.
Надзвичайно хвилює Анатолія Дем'яновича доля славутських сапонітів, поклади яких тягнуться з території Рівненської області на Славутчину, Ізяславщину, Шепетівщину. Свого часу робота його старшої доньки Марини Горанської про сапоніти "Чудодійний матеріал" зайняла на конкурсі учнівських робіт перше місце в області, четверте - в Україні.
«Сапоніти - це космос, медицина, ветеринарія, фарби, військова техніка, - каже Горанський. - У їхній хімічній формулі - майже вся таблиця Менделєєва. У подрібненому вигляді сапоніти використовуються як домішок до комбікормів. Результати ефективності доведено експериментально Дніпропетровським інститутом мінеральних ресурсів: знижується падіж курчат, каченят, індичат, поросят, зміцнюється їх імунітет.
Очищена речовина сапоніту, як сорбент, - частково виводить з людського організму радіацію». Поки що на Славутчині, де залягають рідкісні сапоніти, тонна яких коштує 200 доларів, виробництво та використання їх призупинилося...
В Берездівському геологічному музеї є багато унікальних зразків гірських порід і мінералів. Ось рядки із публікації «Унікальний музей в Берездові» («ПВ» від 4.04.2006р) про колекцію, в якій зібрані:
У камені, вважає Анатолій Горанський, закарбовано розповідь про історію розвитку Землі, Сонячної системи, а то й, взагалі, нашої Галактики. Чи не диво - неповторні візерунки, вкраплення, поєднання кольорів на шліфах, зрізах мінералів? Вибагливі, яскраві, мов тільки-тільки перенесені з живого наземного світу сонця - з рослин, квітів, у таємничі надра землі. А вони ж утворилися мільйони років тому!..
«І золотоносний пісок з річки Зея, що в Сибіру, і цінний індійський родоніт, і штучний алмаз-фіаніт з Київської ювелірної фабрики, і рожеві аметисти з Мозамбіку, і смарагдова зелень з Уралу, і малахіт із Заїру, і кварц моріон з Бразилії, і кварцова друза з перуанських Ант, і агати та сердоліки з ювелірної фабрики Південно-Африканської Республіки, і опали, хризопрази, бірюза, цирконієві твели, без яких не працює атомний реактор".
До речі, цікава історія є у Горанського, пов'язана із мінералом сердоліком. У кінці 30-х років минулого століття жінка-біолог з Москви займалася сердолікотерапією. Таємницю зцілення з Монголії привіз її батько, геолог.
А перейняв він її від монгольських селян. Ті водили розігрітим мінералом над болючими місцями і оздоровлювалися. Москвичка пішла далі — виліковувала навіть газову гангрену у фронтовиків. Експерименти довели: сердолік, розігрітий до температури 45 градусів, має таке ж енергетичне випромінювання, як і людське тіло, тобто «латає» хворі місця із «продірявленою» аурою. На жаль, слід російської цілительки загубився у сталінських тюрмах. Як і досвід. А сам метод, каже Анатолій Дем'яно-вич, виринув десять літ тому у Парижі. Нині ним послуговуються в Київському центрі «Охмадит», у Будапешті, Ташкенті. Каже Горанський, що сердоліки в Україні зустрічаються на Кара-Дазі в Криму, але ті, монгольські, більш лікувальні...
Є у Берездівському музеї шліфи агатів і сердоліків, привезені з Чукотського миса Шмідта, представлені головою Славутської ради репресованих і реабілітованих Леонідом Отовчицем. Є тут загадковий кристал димчастого кварцу з вкрапленнями окису заліза зі священної гори Хариф, на якій Мойсей отримав Божі заповіді. Камінь пульсує в руці! А чого варта скам'яніла фораменіфера з Голгофи! її привіз і подарував директор місцевого хлібозаводу Василь Миколайович Піголь.
Гордість геолога — фрагменти діоритових сокир, які людина відшліфувала десятки тисяч років тому кремнієві наконечники, амулети, серп, рубило та тертка з пегматиту, якою, певно, розтирали ще первісну пшеницю — полбу.
Колекціям слюди Горанського позаздрить будь-який знавець: є тут зразки з місця падіння Тунгуського метеорита і навіть з Антарктиди. Слюда використовується в ядерній енергетиці, радіоелектроніці.
На стелажах яшма, гіпс, азбест, нітрит титану, чароїт, який видобувають лише в Росії... А ще лазурит, порошок якого давні живописці додавали у фарби, аби картини не зблякли від часу... Ауропігмент, з якого отримують позолоту для розпису церков...
Але давайте повернемося до Славутчини. Останніми роками, скажімо, відбуваються різні процеси навколо Кривинського родовища, звідки наша глина - левонські муроленіти вивозиться на Здолбунівський цементно-шиферний комбінат, а поряд залишаються десятки гектарів спустошених земель...
А.Д.Горанський говорить про це з болем в душі. З іншого боку неодноразово доводилося порушувати перед владою, науковцями тему невикористання багатств нашої землі. Скажімо, на теренах Славутчини, а це північно-західна частина українського кристалічного щита, є вихід до кембрійських порід: пегматитів, гранітів, лабрадоритів. Пегматити, відомо, використовуються у фарфоро-фаянсовій і склоробній
промисловості, лабрадорити - для виробництва плитки, як облицювальний матеріал. І в той час, як Хмельниччина закуповує ці матеріали, виручаючи сусідні Житомирську або Вінницьку області, власні кар'єри не розробляються...
«Східна частина області багата гранітами, північно-західна - Ізяславський, Білогірський, Теофіпольський райони — крейдою, надзвичайно чистою. Кам'янець-Подільський район відомий мармуровим оніксом, але його запаси ще не розвідані. Зате про фосфорити, які ще в позаминулому столітті видобували на Ярмолинеччині для виробництва міндобрив, усім відомо. Як і про запаси глауконітового піску на Віньковеччині. В Ново-ушицькому районі навіть подекуди кімберліт зустрічається, а у ньому, як відомо, ховаються алмази...
А. Горанський розповів, як вступив до Північно-Казахстанського Петропавловського педінституту на геофак. Справжня захопленість геологією пробудилася під час навчання, екскурсій Казахстаном, Киргизією, Узбекистаном. "Я закохався тоді у геологію - зізнається директор музею".
При Берездівському народному геологічному музеї працює геологічний гурток, члени якого постійно виступають з науковими роботами перед учнями та дорослими, захищають честь району на конкурсах науково-дослідницьких робіт Малої академії за напрямками експедицій "Краса і біль України", "Сто чудес України" та інших. За час існування музею особисто А. Д.Горанським підготовлено 42 наукові роботи (в активі заслуженого вчителя - численні методичні посібники, виступи на наукових конференціях, новаторські методики уроків, загально-географічні роботи та ін.), 97 учнівських рефератів, численні перемоги їх у різних конкурсах.
Надзвичайно цікавою і повчальною виявилась, наприклад, творча робота «Біблія і мінерали (Новий і Старий Заповіти)» найменшої дочки Анатолія Дем'яновича - Юлії Горанської, цьогорічної золотої медалістки Берездівської школи, коли вона ще навчалася в 10 класі. Кожного літа директором музею і учнями проводяться походи та екскурсії з метою вивчення геології Хмельниччини, де матеріал збирається, вивчається та виставляється в музеї як експозиційний. Змістовно й цікаво проводяться оглядові та тематичні екскурсії, де геологія тісно пов'язується з історією, географією, літературою, хімією, фізикою.
З вересня 1993 року музею було присвоєно звання "Народний музей". Він став у районі осередком науково-дослідницької роботи, головним напрямком якої є сприяння розвитку наукового світогляду учнів і молоді нашого краю.
Треба відзначити, що 24 грудня 2009 року у Національному музеї літератури України проходив Всеукраїнський конкурс на кращий громадський музей. В конкурсі взяли участь 1000 громадських музеїв зі всієї України. До числа переможців від Славутського району ввійшов і Народний геологічний музей села Берездів в номінації «Краще експозиційне оформлення».
А душа невтомного учителя виповнена нових задумів і мрій. Анатолій Дем'янович із великим натхненням досліджує історичні витоки рідного Берездова, своєю повсякденною працею намагається привернути до багатства рідної землі увагу краєзнавців, надихає підприємців до розробки і використання природних багатств Хмельниччини.
Адже він, як людина, яка захоплюється геологією, сприймає гірські породи і мінерали як живі істоти, які народжуються, живуть і помирають. Анатолій Дем'янович переконаний, що камені все відчувають, обмінюються енергією, лікують. І від уміння використати сповна ці багатства матінки-природи залежить не лише наше сьогодення, а й далеке майбутнє людства.
За матерілами газети "Трудівник Полісся" від 9 липня 2010р. №29 (10849): Віра МАЛЬЧУК. Дивовижний світ каменю.


Категорія: Наше село | Переглядів: 1338 | Додав: berezdiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі
[ Реєстрація | Вхід ]
Custom Search
Форма входу

Хмаринка тегів
Новини школи Розробки вчителів (англійська мова) Випускники Творча майстерня Довідник для учнів Особливий погляд Наша школа Книги та роздатковий матеріал Наш проект Учнівські презентації Наше село Особисті фото Спортивні новини новини Інтелектуальні змагання Розробки вчителів (виховна робота) Розробки вчителів (математика) Інтелектуальний інтернет конкурс ЗНО Літературна світлиця Оголошення та реклама відвідувачів Новини села Шкільні новини вірні збірній картинки Відеотека
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наш сайт сьогодні відвідали:
Copyright by Birchen Miracle project © 2006-2015